Facebook

sobota, 21 grudnia 2013

Śledź "pod szubą"

Mój przepis powstał z połączenia 2 przepisów z 2 książek: Inna Łukasik i Agnieszka Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 65 oraz  Podróże kulinarne świata. Kuchnia rosyjska. Tom XIV, s. 115.

Sałatka wyszła pyszna i zadowoliła gusta smakowe wszystkich domowników.
Pierwszą porcję zjedliśmy po 2 godzinach od przygotowania, natomiast drugą po całonocnym chłodzeniu.
Obydwie były wyjątkowo smaczne, ale moim zdaniem czas chłodzenia działa na korzyść smakową, ponieważ składniki mogły się w ten sposób doskonale przegryźć.

Polecam !!!


Składniki:
filety śledziowe w oleju lub solone (ok 300 g)
2-3 ziemniaki
2 buraki
2 marchewki
2-3 jajka
1 cebula
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
Filety śledziowe w oleju kroję na kawałki. Jeżeli używam filetów solonych to najpierw moczę je w zimnej wodzie.
Buraki i ziemniaki gotuję w mundurkach.
Marchewkę gotuję na pół twardo i ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak samo ścieram buraki.
Ziemniaki kroję w kostkę.
Ugotowane jajka drobno siekam, podobnie jak cebulę i pietruszkę.
Cebulę można przelać gorącą wodą aby zmiękła.
Na talerzu (lub słoiczku, szklaneczce) układam warstwowo ziemniaki, śledzie, cebulę, jajka (część zostawiam do dekoracji), marchewkę i buraka.
Poszczególne lub wybrane warstwy można oprószyć solą i pieprzem.
Wierzch polewam majonezem, posypuję pozostałym jajkiem i natką pietruszki.
Odstawiam do schłodzenia i "przegryzienia się".

I gotowe!

Bardzo ładnie sałatka prezentuje się podana w małych szklaneczkach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)