Facebook

sobota, 20 grudnia 2014

Babeczki piernikowe z bakaliami

W okresie przedświątecznym bardzo lubię piec babeczki i muffinki
Wprowadzają mnie one w świąteczny nastrój i stanowią mój słodki wkład na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach świątecznych.
Lubię też nimi obdarowywać przyjaciół i znajomych.
Własnoręcznie przygotowany podarunek jest zawsze od serca :)

Zapraszam na pyszne babeczki piernikowe z bakaliami.


Składniki na około 12 babeczek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika Kamis
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki miodu spadziowego

Bakalie: 
suszone morele, śliwki, figi, daktyle rodzynki, żurawina

Do dekoracji:
cukier puder,
polewa czekoladowa (czekolada+masło lub śmietanka 30%)
posypka dekoracyjna

Wykonanie:
Bakalie kroję na drobną kostkę.

Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika i gorzkie kakao.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko oraz miód.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.

Do foremek (tym razem w kształcie gwiazdek) nakładam ciasto do 3/4 wysokości.

Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.

Studzę na kratce.
Gotowe babeczki posypuję cukrem pudrem.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła lub śmietanki 30%.

I gotowe!


Słodki Prezent Korzenne przysmaki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)